Početak projekta „SocioNext“

Projekat „SocioNext – Inkluzivnija, čistija i pristupačnija proizvodnja energije iz biomase iz poljoprivrednog otpada“  finansira Evropska unija u okviru programa – Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou.
Opšti cilj projekta je smanjenje ruralnog siromaštva, smanjenje socijalne isključenosti i omogućavanje samozapošljavanja i energetske nezavisnosti. U uvodnom delu prisutnima su se obratili Boris Ilić, iz NVO „Razvoj sela“, koji je predstavio početak realizacije i očekivane rezultate projekta i Ivana Stefanović Ristin, menadžer projekta „SocioNext“. Oni su istakli značaj proizvodnje energije iz biomase i potrebu za zajedničkim planovima oko samog razvoja projekta. Dr Vesna T. Paraušić, iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede i Tatjana Ćirković Mitrović iz Instituta za šumarstvo, predstavile su rad na studijskom istraživanju biomase kao sirovine, energetske sigurnosti iz biomase i osnivanju i pokretanju socijalnog biznisa.  
„Opština Alibunar je jedna od najaktivnijih opština u Srbiji koje učestvuju u promociji značaja bioenergije. Postignuti rezultati i sve do sada urađeno, pokazuju da smo jedan od lidera obnovljive energije u našoj zemlji.  Konferencije i sastanci ovakvog tipa imaju za cilj da približe jasnu strategiju kojom ćemo nastaviti da realizujemo planove i pomenuti trend koji smo započeli. Tako nastavljamo sve dok postojeće resurse i potencijale obnovljive energije ne prevedemo u svakodnevni život naše, ali i šire zajednice“, istakao je predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić. „Smatram  da moramo biti obazrivi po pitanju bioenergije. Naglašavam da posebnu pažnju posvećujemo očuvanju i zaštiti životne sredine. Međutim, pravila ekonomije su jasna i ne može se sve gledati jednosmerno. Za našu sredinu su potrebne ideje iz oblasti zelene ekonomije, sinergija i dobra organizacija u realizaciji. Zato smo u obavezi da konstantno učimo, odgovorno radimo i napredujemo. Pozivam vas da budete deo ovog i sličnih projekata koje ćemo realizovati, jer primena biomase kao lokalnog resursa od velikog je značaja i za našu ekonomiju.“
Konferencija povodom pokretanja projekta „SocioNext“ održana je na Devojačkom bunaru u konferencijskoj sali „Vinarije Đorđe“. 

Svečano otvaranje Projekta “SocioNext- Inkluzivnija, čistija i pristupačnija proizvodnja energije iz biomase iz poljoprivrednog otpada’’

Udruženja građana “Razvoj sela’’, “Leader+”, “Nacionalna Leader mreža“ i “Institut za ekonomiku poljoprivrede“ Vas pozivaju da učestvujete na ,,Konferenciji povodom početka projekta – SocioNext – Inkluzivnija, čistija i pristupačnija proizvodnja energije iz biomase iz poljoprivrednog otpada’’, koja će se održati 30-tog novembra na Devojačkom Bunaru, u Vinariji “Đorđe”, sa početkom u 11.00h.

Projekat “SocioNext – Inkluzivnija, čistija i pristupačnija proizvodnja energije iz biomase iz poljoprivrednog otpada“ finansira Evropska unija, u okviru Programa: Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou.

U ruralnim područjima, poljoprivredni ostaci (slama, stabljike, lišće ...) nastaju u velikim količinama i često se uopšte ne koriste. Istovremeno, stvaranje organskog otpada, kao što su korišćena ulja i masti za kuvanje, kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama, predstavljaju sve veći izazov za sisteme za upravljanje otpadnim vodama. I urbani i ruralni organski ostaci i otpaci mogu se koristiti kao alternativno domaće gorivo ako se nude u prihvatljivom obliku i po prihvatljivoj ceni. Briketiranje, biodizel i srodni proizvodi su uobičajeni procesi pretvaranja organskog otpada u odgovarajuće gorivo i srodne nusproizvode sa dodatnom vrednosti.

Interes za uspostavljanje pogona malog obima sa pristupačnom cenom ulaganja je u porastu. Bio-briketi od poljoprivrednih ostataka i otpada, kao i pripreme biodizela iz ulja za kuvanje i hladno ceđenih biljnih ulja, vrlo su atraktivni u smislu pristupačnosti neophodne tehnologije i opreme. Štaviše, mala proizvodnja biogoriva u nerazvijenim ruralnim zajednicama omogućava samozapošljavanje u ruralnim sredinama i energetsku nezavisnost.

Navedene teme su okvir Konferencije, na kojoj želimo da podelimo svoje dosadašnje rezultate, i napravimo zajedničke planove za dalji razvoj.

Srdačno,

Ivana Stefanović Ristin, Menadžer Projekta 

Today we celebrate International Day of Rural Women

The Rural Women Conference: Improving the quality of life in the countryside is organized in Belgrade on October 16, 2017. The Gender Equality Coordination Body in cooperation with UN Women and the Women's Development Platform, supported by the Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC), is organizing an event aimed at reaching consensus among key stakeholders on gender sensitive and comprehensive rural development.

The President of the "National LEADER Network" and "Leader + Banatski Karlovac", Ivana Stefanović Ristin, represented the organization at this gathering.

Zorana Mihajlović, Deputy Prime Minister and Minister of Construction, Transport and Infrastructure, President of the Coordination Body for Gender Equality in the Government of the Republic of Serbia, pointed out that this is an extremely important issue and that despite numerous obstructions, attempts to reduce the importance of the topic and numerous problems, give up support in improving the position of women in Serbia. Mrs. Mihajlović said that women account for 51% of the population, and that they can still be marginalized, and that they are marginalized in Serbia.

Željko Radošević, State Secretary at the Ministry of Agriculture, Forestry and Water Management, said that this is the job for the whole Government of the Republic of Serbia. The Ministry of Agriculture, Forestry and Water Management is aware that women are the pillar of every family farm, and all of us should contribute to the development of their wealthy position. Only 27% of women are holders of agricultural holdings, and 63% of women are informally engaged in agriculture.

Milana Rikanović, UN Women's Head, expressed her hope that everyone will join in further support for the position of women in the countryside.

Druga sednica Nadzornog odbora IPARD – IPARD se očekuje u 2018-toj

Dana 03. oktobra održana je Druga sednica IPARD Nadzornog odbora, na kome predsednica Ivana Stefanović Ristin učestvuje ispred Nacionalne LEADER Mreže kao član Odbora sa pravom glasa. Plan nacionalnih institucija je da posalju novi zahtev za akreditaciju do sredine oktobra, kako bi eventualno Komisija mogla da da zeleno svetlo početkom naredne, 2018-te, godine.

Pomoćnik Ministra Zoran Janjatović otvorio je sednicu i najavio dolazak DG AGRI revizije u Novembru 2017-te god.

Državni sekretar Željko Radošević rekao je da Ministar poljoprivrede očekuje da paket za akreditaciju bude predat EK u dogovorenom roku. Pokazatelj spremnosti institucija je stepen iskorišćenja u početnom periodu. Gdin Radošević je istakao da su članovi Nadzornog odbora izuzetno značajni u procesu.

Jelena Stojović, državni sekretar u Ministarstvu Finansija, izjavila je da su pripreme za akreditaciju u finalnoj fazi, i to: unapređen je zakonski okvir, kapacitet (broj i znanja) ljudi u Agenciji. Srbija radi na korekcijama koje je Audit Authority Evropske komisije dao kao povrratnu informaciju na osnovu revizorske posete sprovedene u avgustu ove godine. Gdja Stojović rekla je da je njihov plan da finalizuju ispravke do sredine Oktobra, i da tada pošalju Komisiji paket na odobrenje, kako bi eventualno Komisija mogla da da zeleno svetlo početkom naredne, 2018-te, godine.

Liam Breslin, rukovodilac jedinice za pretpristupnu pomoć u DG AGRI, rekao je da on očekuje da će, kada u novembru revizorska misija ponovo dodje u Srbiju, dati zeleno svetlo. Ali, nikad se ne zna sa revizorima. U ovom, pozitivnom scenariju, moguće je da Srbija u januaru 2018-te raspiše prve konkurse za IPARD. Proces nije lak, i potrebno je strpljenje, ali će pozitivne promene biti veoma vidljive jednom kada IPARD krene u Srbiji.

Gdja Anna Nowak Wood je istakla da bi Komisija cenila da u rad Nadzornog odbora budu više uključeni predstavnici potencijalnih korisnika (farmera, proizvođača) umesto tolikog broja javne administracije kao što je u sadašnjem sazivu slučaj.

Pomoćnik ministra Dušan Brajković prezentovao je nalaze revizije i trenutno stanje, istakavši da očekuje da se i preostali nalaze revizije adresiraju u što kraćem roku.

G. Janjatović predstavio je napredak u odnosu na nalaze revizora, koji se odnose na sledeće: usvajanje i objavljivanje Pravilnika za Mere 1 i 3, revizija menadžmenta IT sistema, priprema preduslova za jačanje kapaciteta Ministarstva po pitanju interne revizije.

Direktor Uprave za agrarna plaćanja, g. Žarko Radat, predstavio je iz ugla Uprave koji napredak je učinjen u odnosu na blokirajuće nalaze koji su prethodno dati od strane revizije. Dva nalaza su, po rečima g. Radata, bila najteža: zakonodavni okvir i broj zaposlenih, uključujući i njihovu obuku. I taj broj od 84 novozaposlenih je dovoljan da se ispoštuje workload koji je očekivan, rekao je g. Radat.

Na pitanje Ivane Stefanović Ristin, kako će Upravljačka struktura premostiti veliki nedostatak koji se javlja pošto se Mera tehničke pomoći ne akredituje, g. Janjatović obrazložio je da je svestan situacije, ali da Ministarstvo ima plan kako da premosti ove nedostatke kroz druge donacije i programe. Za Leader meru je g. Janjatović najavio da u 2018-toj Ministarstvo iz nacionalnog programa raspisuje konkurs za dopune postojećih i izrade novih Strategija lokalnog ruralnog razvoja, a u ovoj godini informisanje u 7 regionalno organizovanih radionica.

Pitanje Ivane Stefanović Ristin da se pojasni šta su koraci od momenta kada EK da «zeleno svetlo», tj. kada Finansijski sporazum bude potpisan, pa do momenta raspisivanja prvog konkursa, obrazložio je g. Dušan Brajković, rekavši da će nakon revizije u novembru biti moguće proceniti kada treba da bude raspisan Konkurs. Teoretski, moguće je objaviti poziv i pre potpisivanja Finansijskog sporazuma (ali ne i postupanje Uprave za agrarna plaćanja). 

Participation of NLN in the First Albanian Rural Parliament

On September 28th the First Albanian Rural Parliament is opened in Tirana. Ms Ivana Stefanović Ristin gave the presentation explaining the history of LEADER development in Serbia, and current state of play, including the presentation of example of LAG Deliblatska Pescara and ongoing projects. National LEADER Network had one more member, Mr Boris Ilić, who gave presentation on LAG Čoka 321.

The Rural Parliament seeks to promote and support efforts to capture the pace of time in rural development policies and practices through a bottom-up approach, as pointed out by Mr Sotiraq Hroni, Chairman of the Board of Albanian Network for Rural Development.

Program and the Booklet are available here.

Recent & Next Events

 • 3rd Meeteng NKEU
  27 Apr 10:00
 • N1.1. LAGs/Members Strategy and Action Planning WS
  Workshop

  N1.1. LAGs/Members Strategy and Action Planning WS

  11 Nov 09:30
 • I1.1. A Research ELARD
  Research

  I1.1. A Research ELARD

  16 Nov 09:30
 • N1.2. and N.2.2. LAGs/NLN Board Development WS
  Workshop

  N1.2. and N.2.2. LAGs/NLN Board Development WS

  24 Nov 09:30
 • I1.3. MGO Major Grants Operation
  Meeting

  I1.3. MGO Major Grants Operation

  26 Nov 11:30
 • I1.1. A Research REDR
  Research

  I1.1. A Research REDR

  30 Nov 09:30
 • I1.1. A Research AEIDL
  Research

  I1.1. A Research AEIDL

  11 Dec 09:30
 • I1.1. B Policy: LAGs Serbia Report
  Meeting

  I1.1. B Policy: LAGs Serbia Report

  19 Dec 09:30
 • N1.3. and N.2.3. LAGs/NLN Fundraising WS
  Workshop

  N1.3. and N.2.3. LAGs/NLN Fundraising WS

  22 Dec 09:30
 • I1.2. Names: Board Development Strategy
  Meeting

  I1.2. Names: Board Development Strategy

  20 Jan 09:30
 • Planning Meeting 02 WP S BUILDING SECTOR SUPPORT STRUCTURES
  Meeting

  Planning Meeting 02 WP S BUILDING SECTOR SUPPORT STRUCTURES

  26 Jan 11:00
 • I1.3. AFO Annual Funds Office meeting
  Meeting

  I1.3. AFO Annual Funds Office meeting

  09 Feb 11:00
 • I1.3. CPO Corporate Partnerships meeting
  Meeting

  I1.3. CPO Corporate Partnerships meeting

  09 Feb 14:00
 • S.1. Seminar on PAM
  Seminar

  S.1. Seminar on PAM

  16 Feb 11:00
 • S.2. IPARD Oversight Report
  Meeting

  S.2. IPARD Oversight Report

  29 Mar 11:00
 • S.2. Conference on Policy Oversight
  Conference

  S.2. Conference on Policy Oversight

  05 Apr 10:00
 • S.3. Conference on Building Bridges to Business Sector
  Conference

  S.3. Conference on Building Bridges to Business Sector

  25 May 11:00
 • S.4. EVPA Conference
  Conference

  S.4. EVPA Conference

  16 Jun 11:00
 • ELARD Elections for Presidency 2016+
  25 Nov 11:00
 • EVPA Annual Conference 2015
  1 & 2 Dec 11:00